maandag 6 oktober 2008

In een notendop - deel II

Als opwarmertje, hieronder nog enkele zaken die je zeker moet weten over Costa Rica
  • Bevolkt sinds 10 000 v.C., werd dit gebied bij het Spaanse kolonisatie-imperium ingelijfd in 1522. Sindsdien staat de regio te boek als 'Costa Rica' of 'Rijke Kust'. In 1848 zag de 'República de Costa Rica' het levenslicht. Het huidig democratisch bestel werd in 1949 geïnstalleerd, met dank aan ondermeer José Mariá Figueres - beter bekend als de nationale volksheld 'Don Pepe'.
  • In de periode werd het leger afgeschaft (nog steeds van kracht!) waardoor geïnvesteerd werd in gezondheids- en onderwijsinfrastructuur (misschien wel een ideetje voor sommigen...).
  • Het politiek vrij stabiel(ere) klimaat en de hogere welvaart dan de omringende landen, zorgen ervoor dat Costa Rica ook de annalen ingaat als 'het Zwitserland van Midden-Amerika'.
  • Koffie en bananen - deze laatsten groeien blijkbaar ik blauwe plastic zakken aan struiken - ma(a)k(t)en de natie groot, jammer genoeg vaak met desastreuze gevolgen voor het milieu. Maar ook hier begint 'Desarrollo Sustenible' (Duurzame ontwikkeling) stilletjesaan zijn ingang te vinden.
  • En tenslotte, save the best for last: alhoewel het land slechts een luttele 0,03% van het wereldwijd landoppervlak beslaat (1,6x België), huisvest het gebied maar liefst 12 verschillende habitats en biedt daarbij onderdak aan ongeveer 6% van alle gekende dier- en plantensoorten ter wereld. Bovendien is een grote 25% van het oppervlak voorbehouden voor behoud en bescherming van de natuurlijke omgeving. Een waar paradijs voor (mariene) biologen (en ja, hoor, daar voel ik de jaloezie toch al een beetje komen)!
  • Ik ben ondertussen ook al wat basis Spaans machtig: met 'una copa de vino' en 'un vaso de cerveza' kom ik al een heel eind, geloof ik...

Geen opmerkingen: